13. apr, 2017

Text

Hur är det med magen? Hur har du det med dina magbakterier?

 

Om man har lite "tur" så har man en tarmflora med en blandning av bakterier som gör att man mår bra. Då har man övervikt av goda tarmbakterier. Och då har man tur.

 

Och vad gör man om man inte har denna tur, utan lider av en brist på probiotika, en brist på goda tarmbakterier? Då måste man mata sina tarmar med ämnen som gör att de goda tarmbakterierna kan växa till sig. 

 

Det kan man göra med prebiotika. Prebiotika hittar vi i fibrer och resistent stärkelse. Råa grönsaker, kall eller rå potatis, potatismjöl nedrört i kallt vatten, riktigt gröna bananer.

 

Och för att ytterligare förbättra bakteriefloran i tarmarna ska du se till att få i dig fermenterade grönsaker, ex egengjorda syrade grönsaker, ex surkål. Perfekt nu när vi närmar oss odlingssäsongen.

 

Resistent stärkelse faller normalt inte inom ramarna för LCHF. Men jag har nu testat RS under ett år och mitt Hba1c har förbättrats kontinuerligt. Det är ju inget bevis för att det funkar för alla, men det funkar för mig...