Energibalans

16. jul, 2016

 

Energibalans, vad är det?
Vi hör ju ofta att man går upp i vikt om energibalansen är positiv. Det innebär att man äter mer än man gör av med. En "kalori in" måste följas av en "kalori ut" ut för  att balansen ska kunna upprätthållas.

Det viktigt att inse att "kalorin ut" inte behöver betyda att man förbränner denna i våra muskelceller. Det beror av hur "kalorin" in ser ut. Om vi äter kolhydratrik mat kommer alla "kalorier in" att  påverka vår metabolism på ett helt annat sätt än om vi äter en fettrik motsvarighet.

Antag att vi äter 2000 kalorier i form av tårta och annat sött.
Det här kommer att trigga kroppens hormoner att lagra en del av kalorierna ut som fett på kroppen eftersom insulinnivåerna höjs. När insulinnivåerna höjs och ligger höga kan man inte tillgodogöra sig denna lagrade energi direkt. Dvs om man förbränner 1500 kalorier av de 2000 intagna och lagrar 500 i form av kroppsfett måste vi kompensera dessa 500 med ytterligare mat. Höga insulinnivåer blockerar våra möjligheter att utnyttja våra lagrade energidepåer. Vi kommet att känna hunger och mår dåligt. Dags för mellanmål.

Under de första veckor med LCHF var det här ett av mina mitt största problem, eftersom jag kände svält. Men efter en månad med denna kost hade min kropp lärt sig att använda depåerna  av lagrat fett och behovet av mellanmål försvann.