Blogg

8. jun, 2016

I min släkt har diabetes och hjärtsjukdom varit vanligt. På min fars sida. Min farmor dog i hjärtinfarkt endast 63 år gammal. Hon tog sitt sista andetag i framsätet i min farfars Volvo på väg in till Sahlgrenska 1967. Farmor hade diabetes. 

När min far fick sin hjärtinfarkt den 2 september 2002 hade han haft sin diabetes i 13 år. Året innan gick hans tvillingbror bort i sviterna av hjärtinfarkt. Pappa överlevde mot alla odds. Hjärtstillestånd i fyra minuter, men han klarade sig utan men. Tvillingarna hade diabetes.

Jag tror verkligen det finns en tydlig koppling i arvet. Utan tvekan. Man ärver dispositionen, dvs om man inte gör något radikalt så riskerar man att hamna i samma spår. Arv och miljö.

Man kan inte göra något åt arvet. Och då återstår bara att fixa till miljön. Det är här vi är hjälpt av att hitta en väg som ger oss möjlighet att växla om vårt liv. Då är det "enklast" att börja med maten. 

När jag började äta LCHF-kost 2012 var det av en ren slump. Så här i efterhand kan jag tycka att jag borde börjat med det långt tidigare. 13 år av diabetes är ju en lång tid. Man hinner dra på sig komplikationer under den tiden. Nu har en del av skadorna läkt, men en del får jag nog leva med livet ut. Hoppas ändå på ett långt liv.