5. jun, 2016

Under mitt första år med LCHF hade jag kontakt med sjukvården för att kunna få hjälp och råd. Det var verkligen förvirrande. Min läkare såg mig som en vinstmaskin och när jag vände mig till min diabetessköterska fanns inget heller att stödja mig på. Min morot var och är fortfarande att jag blev av med mina insulinsprutor på två dagar. Om syftet för mig att äta LCHF enbart varit viktreduktion så vet jag inte om jag klarat det här.

Jag nedtecknade ett telefonsamtal med min diabetessköterska. Här är den:

TA: Hej, det är Thomas Andersson som ringer.
DS: Hej Thomas
TA: Anledningen till att jag ringer den här gången är att jag skulle behöva få påfyllning av mina teststickor för glukoskontroll.
DS: Men du fick ju utskrivet sådana för tre månader sedan. Hur kan dom redan vara slut?
TA: Som jag tidigare sagt så har jag valt att äta LCHF kost och då behöver jag testa hur mitt blodsocker påverkas av olika slags maträtter.
DS: Med god kostkontroll, som ex med Medelhavsdiet, behöver man inte testa så ofta.
TA: Medelhavsdieten påverkar mitt blodsocker negativt.
DS: Stora undersökningar visar på en signifikant bättre blodsockerstatus för stora grupper av människor då man äter enligt Medelhavsdieten.
TA: Men du ser ju att jag har förbättrat mina värden, gått ner i vikt och mår allmänt mycket bättre nu än för ett år sedan. Dessutom har jag aldrig betraktat mig som en grupp utan ser mig lite mer som en individ.
DS: Tystnad…
TA: När jag kom till dig för ca 13 år sedan blev jag rekommenderad att äta enligt Tallriksmodellen, men nu säger du att jag äta Medelhavskost. Förklara för mig varför ni har svängt…
DS: Man har sett att Medelhavsmodellen ger bättre blodsockerkontroll.
TA: Varför gör den det då?
DS: Man har bytt ut s k snabba kolhydrater mot långsamma kolhydrater. På det sättet kommer blodsockret att höjas långsammare.
TA: I min värld är det bäst om inte blodsockernivån höjs alls.
DS: I de nya Nordiska riktlinjerna för diabetesmat så anvisar man b l a Medelhavskosten som en behandlingsmetod för diabetes. Men man säger också att patienten själv kan välja att bli behandlad på annat sätt.
TA: Det är just detta som är ett problem. Sjukvårdens uppgift är att ge bästa möjliga vård och inte lägga hela ansvaret på patienten. Det finns INGEN inom sjukvården som ens yppat en mening om att en kost med minimalt med kolhydrater skulle göra mig frisk. I mitt eget fall har det från tid till annan varit jobbigt eftersom jag måste försvara mitt eget kostprogram för dom som är satt att ge mig vettiga råd.
DS: Ja, hur som helst finns det massor av professorer som pekar på att det kan vara farligt med den typ av mat som höjer kolesterolet och ökar risken för hjärtinfarkt. Detta gäller inte minst för diabetiker.
TA: Nu känns det som att jag måste försvara mig igen. Man blir liksom lite osäker. Du bör ju veta vad du talar om…
DS: Men Thomas, du har ju inte bara lagt om kost. Du tränar ju en hel del numera. Detta skyddar ju ditt hjärta än mer. Har det aldrig slagit dig att det är träningen som gett dessa underverk?
TA: Nu börjar du komma in lite mer på mitt område. Nej det är inte träningen eller att jag gått ner i vikt som gjort att jag inte längre betraktar mig som diabetiker. Mitt blodsocker gick ner med påföljd att jag slutade med mina mediciner innan jag började träna. Min största viktreduktion inträffade innan jag började träna på allvar.
DS: Ja, jag tror kanske inte att vi kommer längre nu. Jag har också andra patienter som väntar. Du kan hämta receptet på receptionen i eftermiddag. Ha det så bra och lycka till.
TA: Hej och tack för receptet.